Guidade turer

Aktiviteter och upplevelser i Gysinge

Lär dig mer om Gysinges historia

Vill du veta mer om Gysinge och hur man levde förr? Kanske har du hört talas om spöken och andra varelser som lever kvar på gården. Vi berättar om hur smeder och deras familjer hade det förr i tiden och om trädgårdsidealen under 1600–1700-talet. Följ med på någon av våra turer och lär dig mer om Gysinge.

Bruksguidning

Häng med runt bruket och upplev resan från när bruket startade fram till vår tid idag. Hör hur smeder och deras familjer hade det förr i tiden, och lär dig mer om patronens familj och affärer. Vi går igenom järnprocessen, Gysinge Bruks världsuppfinning, vad som hände sen och vilka verksamheter som kom efteråt.

1,5h, max 30 personer, 3 000 kr

Orangeri- & Trädgårdsguidning

Kom och hör om trädgårdsidealen under 1600–1700-talet. Hur såg Gysinge Herrgårdsträdgård ut då och varför blev den nya så annorlunda? Visste du att Gästriklands landskapsäpple odlades fram här? Dessutom fanns stora skogsarealer och stora odlingar. Följ med och få reda på vad man gjorde av dessa resurser, varför restaurangen heter Orangeriet och se den gröna sidan av Gysinge Bruk.

1h, max 25 personer, 2 700 kr

Spökguidning

Det finns många historier om Gysinge. Vad har egentligen skett här, och vad är det för varelser man tycker sig ha sett och hört? Många har berättat om Vita frun, drängar och någon som krafsar och vill ut ur väggen. Dessutom har det hänt ett mord här. Vågar du följa med när vi går runt i Herrgården, förbi Flygeln, ner till Orangeriet och vidare fram till stallet?

1h, max 25 personer, 2 700 kr